22 lutego 2014

Pełnoziarniste pierogi z soczewicą

Składniki (na ok. 30 pierogów) :

Ciasto:
  • 500g. mąki pełnoziarnistej ( u mnie 3 ziarna)
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
  • ciepła, ale nie gorąca woda ( u mnie. ok. 1,5 szkl.)
  • 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
  • ok. 300-350g. suchej zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże oraz sól i dokładnie mieszamy.Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie jednolite, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody.  Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Soczewicę płuczemy, moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 30 min. i gotujemy aż do miękkości (pod koniec gotowania dodajemy ok. 2-3 łyżeczki soli).

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i lekko podsmażamy. Na koniec wrzucamy soczewicę, doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwilę smażymy dokładnie mieszając. Wszystko lekko rozdrabniamy przy pomocy blendera lub widelca ( nie musi być dokładnie) 

Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła o grubości 3-5mm, nakładamy farsz i zlepiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim powstałe pierogi. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu aż się zarumienią (ok. 15-20min)  

Smacznego! :-)



7 komentarzy:

  1. bardzo lubię pełnoziarniste pierogi, smakują oczywiście inaczej, ale są nieco zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mówią do mnie "zjedz mnie, zjedz!" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pierogi :) Z soczewicą jeszcze nie miałam okazji ich jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gotowane też byłyby dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trzeba byłoby zmodyfikować przepis na ciasto.
      Jadłam kiedyś gotowane pierogi z soczewicą, ale były one ulepione ze zwykłego tradycyjnego ciasta pierogowego :-)

      Pozdrawiam!

      Usuń