7 listopada 2012

Calzone ze świeżym oregano, suszonymi pomidorami i pieczarkami

Składniki ( ok.8 średniej wielkości calzone) :

 Ciasto :
  • 800g. mąki pszennej (najlepiej jeśli będzie typu 650)
  •  2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
 
Nadzienie :

Nadzienie może być dowolne. Najlepiej przygotować je wg. własnego kulinarnego gustu.
Ja użyłam :

  • 300-400g mozzarelli
  • 8 średniej wielkości suszonych pomidorów w zalewie 
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 1 łyżkę masła roślinnego
  • ½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę lub piórka
  • liście świeżego oregano



 Sos:
  • 3 puszki z całymi pomidorami (400g każda)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • przyprawy : sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka

Przygotowanie ciasta :

W mące robimy wgłębienie. 
W miseczce z ciepłą wodą mieszamy cukier,sól, drożdże i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy do mąki.
Dodajemy oliwę z oliwek i zagniatamy do czasu aż uzyskamy spójne, sprężyste ciasto.
Z gotowego ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.


Przygotowanie sosu pomidorowego :

Pomidory z puszki rozdrabniamy (np. za pomocą blendera) i odcedzamy nadmiar soku
(sos musi być w miarę gęsty)
Do pomidorów dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz papryką . Gotujemy od czasu do czasu mieszając i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia :

Pieczarki kroimy w średniej grubości plastry i smażymy je ok 5-6 min. na patelni z roztopionym masłem.  Mozzarellę ścieramy na tarce, a suszone pomidory kroimy w kostkę.



Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części. Z każdej części formujemy kulę i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Na środek placków nakładamy sos pomidorowy i resztę składników nadzienia.
Następnie składamy placki na pół i dokładnie zalepiamy, aby podczas pieczenia nie wyciekł sos.
Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 lub 250°C do czasu aż się zarumienią
(ok.15-20 min.)

Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. ładnie wyszło, aż chce sie rozdziabać

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przepysznie to wygląda :) Nigdy nie jadłam jeszcze calzone, ale gdyby to było moim pierwszym, na pewno polubiłabym to danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, ostatnio mi się marzy właśnie takie calzone, jeszcze w dodatku w środku same moje ulubione smaki.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne! Mogę się poczęstować?
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam calzone, ale takiego domowego jeszcze nie robilam. musi byc przepyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłem calzone, a często sobie obiecuję, że zawinę w końcu pizzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy jeszcze nie jadłam ani nie robiłam calzone - a jestem pewna, że by mi smakowało *_* Wygląda pięknie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm.. calzone ale się rozmarzyłam :P :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ tu pięknie i pachnąco:)) Będę tu zaglądać:)) Pozdrawiam i zapraszam też do siebie:))

    OdpowiedzUsuń