21 października 2012

Orzechowo jabłkowe ciasto

Składniki (na blaszkę o wymiarach 25x30) :
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  •  ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 - 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g. orzechów włoskich (mogą całe lub lekko posiekane) 
  • 2 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) 
  • garść migdałów (w płatkach)

Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dosypujemy mąkę oraz wlewamy olej. Miksujemy.
Dodajemy orzechy, migdały i jabłka. Mieszamy.
Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 min. 
Kiedy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
 
Do ciasta można dodać też rodzynki, śliwki suszone i inne uwielbiane przez nas bakalie. :)

Smacznego! 


8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie. uwielbiam połączenia jabłek i orzechów, jest takie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłuszka z orzechami smakują znakomicie a umieszczone w cieście...ah

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda!
    uwielbiam ten okres - jesienne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, pięknie, pachnąco, jesiennie...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka i orzechy to jest to co lubię.

    OdpowiedzUsuń