10 września 2014

Domowa chałwa

 Uwielbiam chałwę! Dlatego postanowiłam zrobić ją samodzielnie :).
Smak sezamu w domowej chałwie jest bardziej wyraźny, a dodatki takie jak kakao, orzechy czy owoce dobieram sobie sama wedle tego na co aktualnie mam ochotę.

Składniki:
  • 500g. sezamu
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1 laska wanilii 
 Dodatki (proporcje zależą od Ciebie) :
 - kakao
 -orzechy
 -suszone owoce


Sezam prażymy na suchej patelni cały czas mieszając  (uważamy aby się nie zarumienił zbyt mocno ponieważ będzie gorzki!)
Następnie mielimy go w maszynce z sitkiem o najdrobniejszych oczkach*.
 Kiedy sezam jest już zmielony na gładką masę, dodajemy do niego miód, ziarenka z laski wanilii oraz inne uwielbiane przez nas dodatki**. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią aby składniki się połączyły (moja masa wyszła zbyt tłusta więc powstały olej lekko wycisnęłam).
Na koniec przekładamy chałwę do foremki i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12godzin. Najlepiej smakuje po kilku dniach :)

Smacznego!





*Do zmielenia sezamu można użyć też blendera ale moim zdaniem maszynka lepiej sobie z tym radzi
** Jeśli chcesz dodać do chałwy np. dużą ilość suszonych owoców pamiętaj że są one bardzo słodkie w związku z tym należy dodać mniej miodu.


7 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam domowej chałwy, wszystko rpzede mną, pomysł jest swietny

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa chałwa. Mhhhhhh... Cyba pyszna :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no taka chałwa to rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smak chałwy-smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie kupiłam sezam z myślą o chałwie :)

    OdpowiedzUsuń