Składniki (na 2 porcje) :
- 2 duże jabłka (słodkie, np.ligol )
- 1 lub 1,5 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 0,25 szklanki wody
Jabłka obieramy i kroimy średniej wielkości kostkę. Do garnka wrzucamy jabłka, dodajemy wodę i prażymy od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby dodajemy więcej wody) aż jabłka zmiękną, a następnie doprawiamy je cynamonem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W miseczce mieszamy płatki owsiane z otrębami.
Do wysokiej szklanki lub pucharka wkładamy składniki tworząc warstwy:
- jabłka
- 2 łyżki mieszanki otrębów z płatkami
- jogurt
- otręby i płatki
- reszta jabłek
Dekorujemy szczyptą cynamonu i odrobiną miodu (opcjonalnie).
Smacznego!
Wygląda nie tylko zdrowo ale i smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, ale z glutenem w otrębach i płatkach... :(
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się taka wersja szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńPrezencja pierwsza klasa. Ale bym zjadła taki deserek. Dziękuje za inspiracje i wpis w akcji śniadaniowej
OdpowiedzUsuńDobrym jabłkom nie trzeba cukru, a miód komponuje się idealnie. Wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuń