Dziś podzielę się z Wami przepisem na PIKANTNE SPAGHETTI Z KREWETKAMI I BAZYLIĄ.
Danie jest aromatyczne i sprawdzi się nie tylko w roli rodzinnego obiadu, ale też w romantyczny walentynkowy wieczór.
Składniki (na 2 porcje):
- 225g. tygrysich krewetek (ja użyłam mrożonych)
- ok. 250g. makaronu spaghetti
- 3 średniej wielkości ząbków czosnku
- 0,5 średniej wielkości ostrej papryczki (można dać mniej)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Krewetki rozmrażamy, delikatnie odciskamy nadmiar wody i obieramy. Makaron gotujemy al dente (wg. zaleceń producenta). Jeden ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, a pozostałe kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (wlewamy jej tyle aby przykryła spód patelni), dodajemy czosnek i chwilę go podsmażamy. Następnie wrzucamy krewetki oraz posiekaną papryczkę. Wszystko smażymy do czasu, aż krewetki będą gotowe.
Na koniec dodajemy makaron i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zawartość patelni jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Podajemy z liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego!
Uwielbiam makaron z krewetkami - ten wygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń