- 500ml. bulionu warzywnego
- 4 dorodne pory
- ok.400-500g. obranych ziemniaków
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- przyprawy : sól, pieprz i ostra papryka
- 4 kromki razowego chleba
- oliwa z oliwek
Białe i jasnozielone części pora kroimy w piórka, a ziemniaki i cebulę w kostkę Wszystko przekładamy na patelnię i dusimy na maśle, często mieszając i nie dopuszczając do zarumienienia. Zawartość patelni przerzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupę podajemy z grzankami (chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, smażymy do czasu aż grzanki się zarumienią).
Smacznego!
to musi byc smaczne!,prezentuje sie apetycznie bardzo.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńWpaniała zupa;)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja!
OdpowiedzUsuńStrasznie jestem ciekawa tego połączenia pora z kokosowym mleczkiem!.
OdpowiedzUsuń