15 października 2012

Pikantna zupa krem z dyni

Składniki :
  • 900g. obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 duże łyżki masła roślinnego
  •  2 ząbki czosnku
  • ok. 100g. cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżeczki chilli
  • śmietana 18%
  • uprażone pestki dyni 

Wywar z warzyw :
  • 1½  litra  wody
  • ok. 100g. pora
  • ok. 100g. obranego selera
  • ok. 500g. obranych marchewek
  • ok. 50g. obranej pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie

Składniki wywaru gotujemy w dużym garnku pod przykryciem przez ok. 20 -25 min.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię pokrojoną w kostkę. Podsmażamy.
Z gotowego wywaru wyjmujemy seler oraz por. Dodajemy dynię z cebulą i czosnkiem, oraz przyprawy (curry, pieprz, sól, chilli ).
Gotujemy do czasu aż dynia zrobi się miękka (ok.15-20min), a następnie wyławiamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Na koniec zupę miksujemy blenderem do czasu aż uzyskamy gładki krem.

Zupę podajemy ciepłą z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami dyni :-)

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast dyni można zastosować marchewkę? Szukam przepisu na pikantną zupę krem z marchewki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję skorzystać z przepisu na krem marchewkowy, który znajduje się na blogu.Gdyby okazał się niewystarczająco ostry, wystarczy dodać trochę więcej pieprzu oraz chilli :)

      www.chabrowa-kuchnia.blogspot.com/2014/07/krem-marchewkowy.html

      Usuń