Ciasto:
- 500g. mąki pełnoziarnistej ( u mnie 3 ziarna)
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- ciepła, ale nie gorąca woda ( u mnie. ok. 1,5 szkl.)
- 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 300-350g. suchej zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3-4 średniej wielkości ząbki czosnku
- sól i pieprz
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże oraz sól i dokładnie mieszamy.Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie jednolite, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Soczewicę płuczemy, moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 30 min. i gotujemy aż do miękkości (pod koniec gotowania dodajemy ok. 2-3 łyżeczki soli).
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i lekko podsmażamy. Na koniec wrzucamy soczewicę, doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwilę smażymy dokładnie mieszając. Wszystko lekko rozdrabniamy przy pomocy blendera lub widelca ( nie musi być dokładnie)
Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła o grubości 3-5mm, nakładamy farsz i zlepiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim powstałe pierogi. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu aż się zarumienią (ok. 15-20min)
Smacznego! :-)
cudowne!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pełnoziarniste pierogi, smakują oczywiście inaczej, ale są nieco zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńmówią do mnie "zjedz mnie, zjedz!" :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pierogi :) Z soczewicą jeszcze nie miałam okazji ich jeść :)
OdpowiedzUsuńA gotowane też byłyby dobre?
OdpowiedzUsuńMyślę, że trzeba byłoby zmodyfikować przepis na ciasto.
UsuńJadłam kiedyś gotowane pierogi z soczewicą, ale były one ulepione ze zwykłego tradycyjnego ciasta pierogowego :-)
Pozdrawiam!
Fajniaste,porywam.
OdpowiedzUsuń