20 grudnia 2013

Domowy Baileys

Składniki (na ok. 1l. likieru):
  • 500ml. whisky lub brandy
  • 500g. słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 30% ( ja użyłam łaciatej)
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej* lub kakao
  • 3 łyżki gorącej wody 
  • 1 laska wanilii 
We wrzątku rozpuszczamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia.
Whisky łączymy z mlekiem skondensowanym, śmietanką i ostudzoną kawą. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i bardzo dokładnie mieszamy.
Wszystko przelewamy do butelek.

Likier podajemy schłodzony i przechowujemy go w lodówce! :-)

*Jeśli chcesz aby Twój likier miał intensywny, kawowy smak to dodaj więcej kawy (4-5 łyżek) i rozpuść ją w 5-6 łyżkach wody.



6 komentarzy:

  1. Przepis zapiszę i wypróbuję mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś pysznego i piękne zdjęcie, dziękuję za udział w akcji Sylwester 2013!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowego jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam ten likier! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc mega słodkie i mega pyszne ;)
    pamiętam, ze mój pierwszy likier o kolorze białym zasmakowałam jak byłam dzieciakiem i nie wiedziałam co stoi na stole, gdy tata z wujkiem wyszli z pokoju :) haha
    tak tak, był pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki smakołyk musi być niebem w ustach :)
    Robiłam kiedyś własnego Baileysa i w czasie przeprowadzki cała butla 0,75 została rozbita w drobny mak :(
    nie mogę odżalować....poki co nie zabrałam sie do ponownej produkcji. Choć może niebawem...kto wie... :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako fanka likierow na pewno wyprobuje Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń