21 grudnia 2013

Torcik makowy bez mąki

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc najwyższy czas przygotować wigilijne dania oraz desery.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na MAKOWY TORCIK z bakaliami, który
na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi ponieważ jest on bardzo słodki i ma kremową konsystencję :-)       

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm)  :
  •  500g. maku
  • 2 szklanki mleka
  • 125g. masła 
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4-5 dużych łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli
  • 2 kopiaste łyżki posiekanych rodzynek
  • 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy 
 Mak gotujemy z mlekiem przez ok. 15-20 min (cały czas mieszając). Gotowy mak odciskamy przez gazę i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy mak ostygnie przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wrzucamy masło oraz 0,5 szklanki cukru pudru i ucieramy do czasu aż uzyskamy jednolitą masę, a następnie stopniowo dodajemy żółtka i resztę cukru. Wszystko jeszcze przez chwilę miksujemy.
Na koniec dodajemy mak, miód, posiekane orzechy, daktyle, rodzynki oraz otartą skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc). Przed podaniem tort można polać roztopioną, gorzką czekoladą i udekorować orzechami oraz otartą skórką z pomarańczy.

*Ponieważ konsystencja tortu jest kremowa, dlatego najlepiej jest go kroić nożem, który wcześniej został zanurzony w gorącej wodzie. 

Smacznego!


1 komentarz: