Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na MAKOWY TORCIK z bakaliami, który
na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi ponieważ jest on bardzo słodki i ma kremową konsystencję :-)
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) :
- 500g. maku
- 2 szklanki mleka
- 125g. masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 dużych łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli
- 2 kopiaste łyżki posiekanych rodzynek
- 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów włoskich
- skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
Kiedy mak ostygnie przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wrzucamy masło oraz 0,5 szklanki cukru pudru i ucieramy do czasu aż uzyskamy jednolitą masę, a następnie stopniowo dodajemy żółtka i resztę cukru. Wszystko jeszcze przez chwilę miksujemy.
Na koniec dodajemy mak, miód, posiekane orzechy, daktyle, rodzynki oraz otartą skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc). Przed podaniem tort można polać roztopioną, gorzką czekoladą i udekorować orzechami oraz otartą skórką z pomarańczy.
*Ponieważ konsystencja tortu jest kremowa, dlatego najlepiej jest go kroić nożem, który wcześniej został zanurzony w gorącej wodzie.
Smacznego!
czyli mak zamiast mąki :>
OdpowiedzUsuń