29 sierpnia 2013

Zupa krem z kurek


  Składniki:
  • 1,5 l. drobiowego rosołu*
  • 600g. świeżych i oczyszczonych kurek
  • 1.5 szklanki słodkiej śmietanki (30%)  
  • duża cebula
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól      

Cebulę drobno siekamy. Kurki również kroimy na mniejsze części. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy cebulę. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy grzyby. Wszystko smażymy ok. 10min. od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając ok. 3min. Zawartość patelni dodajemy do rosołu.

Miksujemy przy pomocy blendera do czasu aż zupa będzie jednolita.
Do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy ok. 5min.    

* W ostateczności domowy rosół możemy zastąpić kostkami rosołowymi (drobiowymi), aczkolwiek smak jest wtedy trochę inny.


Smacznego!:-)



1 komentarz: