Składniki:
- 1,5 l. drobiowego rosołu*
- 600g. świeżych i oczyszczonych kurek
- 1.5 szklanki słodkiej śmietanki (30%)
- duża cebula
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Cebulę drobno siekamy. Kurki również kroimy na mniejsze części. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy cebulę. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy grzyby. Wszystko smażymy ok. 10min. od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając ok. 3min. Zawartość patelni dodajemy do rosołu.
Miksujemy przy pomocy blendera do czasu aż zupa będzie jednolita.
Do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy ok. 5min.
* W ostateczności domowy rosół możemy zastąpić kostkami rosołowymi (drobiowymi), aczkolwiek smak jest wtedy trochę inny.
Smacznego!:-)
Kurki to ja zawsze chętnie - w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń