23 września 2012

Rożki ze szpinakiem


Składniki :
  • 450g. mrożonego szpinaku ( liście )
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego ( każdy po 275g.)
  • 200g. śmietany 18%
  • ok. 135g. sera feta
  • 1-2 duże ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Gotujemy. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy dokładnie mieszając.
Z każdego ciasta francuskiego wycinamy po 4 kwadraty.
Na środek nakładamy gotowy szpinak i posypujemy go rozkruszonym serem typu feta.
Każdy kwadrat składamy na pół ( tak aby powstał trójkąt ) i dokładanie dociskamy brzegi, aby podczas pieczenia nie wydostał się z nich farsz.
Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ciastka pieczemy ok. 20 min (do czasu aż się zarumienią) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. koperty pełne pysznego nadzienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam nadzienie ze szpinaku i fety, trójkąty wyglądają pysznie, ostatnio używam ciasta francuskiego w wersji light(z lidla), takie trochę odchudzone:)

    OdpowiedzUsuń