- 750 g. dowolnego ciasta *
- 2 garście migdałów w płatkach
- 1/2 szklanki suszonych żurawin
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 200g. wieloowocowej marmolady lub dżemu (ważne jest aby nie był zbyt słodki)
- 3 łyżki likieru wiśniowego
- kilka kropli zapachu rumowego do ciast
- 50g. gorzkiej czekolady
- 200g. gorzkiej polewy czekoladowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Ciasto dokładnie kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy żurawinę i płatki migdałowe (możemy je wcześniej posiekać na mniejsze części)
Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści dodajemy kakao oraz mleko i dokładnie mieszamy. Kakaową masę łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. dodajemy marmoladę, startą na małych oczkach gorzką czekoladę, likier wiśniowy oraz kilka kropli zapachu rumowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki ( nieco większe od orzecha włoskiego) i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto stężeje Polewamy je polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wstawimy do lodówki na przynajmniej 30min.
Smacznego!
Bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńBajaderki wyniesione na wyższy poziom. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuń