2 września 2013

Bajaderki z żurawiną

Składniki (na ok. 25 średniej wielkości bajaderek) :
  • 750 g. dowolnego ciasta *
  • 2 garście migdałów w płatkach
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin 
  • 3 łyżki gorzkiego kakao 
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru 
  • 1/4 szklanki mleka
  • 200g. wieloowocowej marmolady lub dżemu (ważne jest aby nie był zbyt słodki)
  • 3 łyżki likieru wiśniowego
  • kilka kropli zapachu rumowego do ciast   
  • 50g. gorzkiej czekolady
  • 200g. gorzkiej polewy czekoladowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich 
*  może być biszkopt, ciasto drożdżowe, kruche itp. najważniejsze jest aby nie były przedkładane żadną masą, owocami czy galaretką). Ja użyłam resztek z mlecznych bułeczek.

Ciasto dokładnie kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy żurawinę i płatki migdałowe (możemy je wcześniej posiekać na mniejsze części)  
Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści dodajemy kakao oraz mleko i dokładnie mieszamy.  Kakaową masę łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. dodajemy marmoladę, startą na małych oczkach gorzką czekoladę, likier wiśniowy oraz kilka kropli zapachu rumowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki ( nieco większe od orzecha włoskiego) i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto stężeje Polewamy je polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wstawimy do lodówki na przynajmniej 30min.  

Smacznego!




 

3 komentarze: