Składniki ( na blachę o wymiarach : 25x40cm ):
Ciasto:
- 625g. mąki pszennej
- 4 jajka
- 250g. cukru
- 250g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 375g. orzechów włoskich
- 2,5 łyżki cukru
- 150g. masła
- 2,5 łyżki płynnego miodu
- 3 budynie waniliowe ( ja użyłam Dr.Oetkera )
- 3 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ok.100g. masła
Przygotowanie ciasta :
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masłem.
Mleko z miodem i cukrem gotujemy w rondelku do czasu aż wszystkie składniki się połączą, a następnie wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi dzielimy je na dwie (mniej więcej równe) części.
Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy jedną część ciasta i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu aż się zarumieni ( ok. 15-20min ).
Trzymając za brzegi papieru do pieczenia delikatnie wyjmujemy upieczone ciasto (najlepiej jeśli mamy kogoś do pomocy) i na tej samej blaszce układamy drugą część ciasta, wylewamy na nią wcześniej przygotowaną warstwę orzechów w miodzie i pieczemy tak samo jak pierwszą część ciasta.
Ciasto z warstwą orzechową powinno zostać w blaszce do czasu aż wystygnie i lekko stwardnieje.
Do blaszki wkładamy ciasto (bez orzechów) i rozprowadzamy po nim waniliowy krem, a następnie przykrywamy ciastem z orzechami.
Aby "przetransportować" ciasto najlepiej przekroić je na pół, wsunąć trzy duże noże pod spód i poprosić kogoś o pomoc :)
Przygotowanie warstwy orzechowej :
Orzechy włoskie siekamy.
W niedużym garnuszku rozpuszczamy cukier, masło i miód. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę gotujemy (cały czas mieszając).
Przygotowanie kremu waniliowego :
Półtorej szklanki mleka i 2 łyżki cukru gotujemy w garnku.
W 1,5 szklanki mleka rozrabiamy 3 budynie.
Kiedy mleko w garnku się zagotuje wlewamy rozrobione budynie i mieszamy do czasu aż budyń będzie bardzo gęsty i bez grudek. Tak przygotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min.
Kiedy budyń schłodzi się już w lodówce miksujemy je z cukrem pudrem, masłem oraz 1/3 szklanki mleka
(ważne jest żeby temperatura wszystkich tych składników bardzo zbliżona).
Masa powinna być jednolita i dość gęsta, ale miksowanie jej i rozprowadzanie po cieście nie powinno sprawiać problemu.
(w razie potrzeby dodać jeszcze troszkę mleka).
Uzyskany krem nie może być rzadki ponieważ podczas krojenia ciasta będzie się wylewał.
Smacznego!
** Po przygotowaniu ciasto powinno odstać w lodówce przynajmniej 24 godziny :)
Fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńpozdrowienia świąteczne.
tylko nie napisałaś ile masła do kremu budyniowego dajesz :(
OdpowiedzUsuńFaktycznie umknęło mi... już dopisuję.
UsuńDziękuję za komentarz i życzę Wesołych Świąt ! :-)