21 lipca 2013

Zupa krem z pieczarek

Składniki :
  • ok.1,5 l. bulionu warzywnego
  • ok. 70 dag. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 lub 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 0,25 szklanki ziemnego mleka
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli

Pieczarki wraz z cebulą siekamy i wykładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażymy cały czas mieszając do czasu aż pieczarki zmiękną (ok. 10 min).
Zawartość patelni wrzucamy do gorącego bulionu warzywnego, czekamy aż wszystko się zagotuje.
W mleku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ją do gotującego się bulionu z pieczarkami i wszystko ponownie zagotowujemy (cały czas mieszając) i czekamy 3 min. aby mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, chilli oraz pieprzem.  Wszystko miksujemy blenderem.

Podajemy z kleksem śmietanki, odrobiną posiekanych orzechów oraz grzankami.  

Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. Super! Uwielbiam pieczarki, więc na pewno by mi bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość ciężka, ale na pewno pyszna zupa, lubię połączenie grzybów z orzechami :]

    OdpowiedzUsuń