23 maja 2013

Shoarma z ryżem i chlebkami pita

Składniki: 
  • 500g. mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka (ja użyłam łopatki wieprzowej) 
  • 2 lub 3 torebki ryżu parboiled
  • przyprawa curry
  • olej
 Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 lub 2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru 
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • kilka ziarenek kolendry (opcjonalnie)
*Przyprawy te można zastąpić gotową mieszanką przypraw np. do kebaba 


Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie (ok. 1 min. krócej niż zaleca producent).
Kiedy się ugotuje, wyjmujemy torebki z garnka i odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut, a następnie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, dodajemy ok. 5 łyżeczek curry i podsmażamy ryż.

Przyprawy mieszamy i w razie potrzeby rozbijamy moździerzem.

Mięso drobno kroimy, łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Na talerzu układamy ryż i mięso. Podajemy z chlebkami pita i sosami (np. czosnkowym)

Przepis na chlebki pita został opublikowany tutaj

Smacznego! :-)



1 komentarz: