23 maja 2013

Chlebki pita

Składniki:
  • 7g. drożdży instant 
  • 2 szklanki zimnej wody 
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


 Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól, dodajemy oliwę z oliwek i zalewamy drożdżami wymieszanymi z wodą. Ugniatamy do czasu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego średniej wielkości i grubości placki, układamy je na blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 min.

Kiedy placki "podrosną" rozwałkowujemy je na dowolną grubość (im więcej je rozwałkujemy tym więcej nadzienia będziemy mogli w nie włożyć po upieczeniu, a ciasto będzie cieńsze).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok 6-12 min (im cieńsze placki tym krócej pieczemy) do czasu aż chlebki się zarumienią.

Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Ale się pięknie napuszyły,nigdy nie robiłam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam ile sztuk wychodzi z tej porcji

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 6-7 średniej wielkości chlebków. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) na którym poziomie piekarnika pieczesz placki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Chlebki piekę na środkowym poziomie piekarnika i zazwyczaj z włączonym termoobiegiem :-)

      Usuń
    2. dzięki, pozdrawiam

      Usuń
  5. Dzień dobry, jaka będzie ilość świeżych drożdży zamiast instant?

    OdpowiedzUsuń