- 6 bułek do hamburgerów*
- 3 ogórki kiszone pokrojone w plastry
- 6 średniej wielkości liści sałaty lodowej
- 6 plastrów sera Cheddar (ja użyłam firmy Hochland)
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
- pomidor (opcjonalnie) pokrojony w plastry
- 500g. mięsa wołowego (z łopatki) lub piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Przyprawy: 0,5 lub 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli ,szczypta mielonego imbiru
- kilka ziarenek kminku roztartych w moździerzu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 lub 2 łyżki oleju
- biały pieprz (mielony)
- sól
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Składniki sosu łączymy i mieszamy za pomocą łyżki lub rózgi.
Z mięsa formujemy 6 kotletów i smażymy je na grillowej patelni z odrobiną oleju.
Bułki przekrawamy na pół kładziemy na nich ser i podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.
Kiedy bułki się podgrzeją, a ser lekko się roztopi wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nich sałatę, ogórki, cebulę oraz kotlet, a następnie polewamy sosem i przykrywamy połową bułki (częścią z sezamem)
* Przepis na domowe bułki do hamburgerów znajdziecie TUTAJ
Smacznego!
Cudne, zjadłabym takiego burgera.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe burgery ;) A jaki pyszny sos, palce lizać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTakie fast foody to ja lubię... wie się co się je. Prezentuje się to odpowiednio i smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo zachęcająco, zawsze byłem za tradycyjnymi burgerami, jednak ostatnio trochę eksperymentowałem i wołowina łączy się świetnie z dużą ilością sosów.
OdpowiedzUsuń