11 października 2013

Aromatyczne hamburgery z sosem miodowo-musztardowym

Składniki (na 6 burgerów):
  • 6 bułek do hamburgerów*
  • 3 ogórki kiszone pokrojone w plastry
  • 6 średniej wielkości liści sałaty lodowej 
  • 6 plastrów sera Cheddar (ja użyłam firmy Hochland)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
  • pomidor (opcjonalnie) pokrojony w plastry
Kotlety:
  • 500g. mięsa wołowego (z łopatki) lub  piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Przyprawy: 0,5 lub 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli ,szczypta mielonego imbiru 
  • kilka ziarenek kminku roztartych w moździerzu 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 lub 2 łyżki oleju
  • biały pieprz (mielony)
  • sól
Sos:
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej   
 

Mięso mielimy i dodajemy do niego zioła i resztę składników.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Składniki sosu łączymy i mieszamy za pomocą łyżki lub rózgi.
Z mięsa formujemy 6 kotletów i smażymy je na grillowej patelni z odrobiną oleju.
Bułki przekrawamy na pół kładziemy na nich ser i podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.
Kiedy bułki się podgrzeją, a ser lekko się roztopi wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nich sałatę, ogórki, cebulę oraz kotlet, a następnie polewamy sosem i przykrywamy połową bułki (częścią z sezamem) 

* Przepis na domowe bułki do hamburgerów znajdziecie TUTAJ 

Smacznego!  



4 komentarze:

  1. Cudne, zjadłabym takiego burgera.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe burgery ;) A jaki pyszny sos, palce lizać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie fast foody to ja lubię... wie się co się je. Prezentuje się to odpowiednio i smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wygląda bardzo zachęcająco, zawsze byłem za tradycyjnymi burgerami, jednak ostatnio trochę eksperymentowałem i wołowina łączy się świetnie z dużą ilością sosów.

    OdpowiedzUsuń