- 1kg. kartofli
- 150g. cebuli
- 2 jajka
- ok. 0,5 szklanki pestek dyni
- ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 200g. śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- cukier, sól i świeżo zmielony pieprz
Kartofle ścieramy do miski na tarce ze średniej wielkości oczkami, zaś cebule na najdrobniejszych oczkach.
Pestki dyni i słonecznika lekko prażymy na suchej patelni.
Do startych kartofli dodajemy mąkę, jajka , doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( dodałam 2 łyżki soli i półtorej łyżki pieprzu). Dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy uprażone pestki i ponownie mieszamy.
Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Podajemy z sosem śmietanowo-czosnkowym.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki wlewamy śmietanę lub jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego! :-)
Nigdy nie wpadłam na to, aby do placuszków dodać pestki - a na pewno smakują pysznie! Chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń