3 maja 2013

Placki ziemniaczane z pestkami dyni i słonecznika

Składniki :
  • 1kg. kartofli
  • 150g. cebuli
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 szklanki pestek dyni
  • ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika 
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
Sos:
  • 200g. śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • cukier, sól i świeżo zmielony  pieprz


 Kartofle ścieramy do miski na tarce ze średniej wielkości oczkami, zaś cebule na najdrobniejszych oczkach.
Pestki dyni i słonecznika lekko prażymy na suchej patelni.
Do startych kartofli dodajemy mąkę, jajka , doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( dodałam 2 łyżki soli i półtorej łyżki pieprzu). Dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy uprażone pestki i ponownie mieszamy.
Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Podajemy z sosem śmietanowo-czosnkowym.   

Przygotowanie sosu: 

Do miseczki wlewamy śmietanę lub jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.


Smacznego! :-)


1 komentarz:

  1. Nigdy nie wpadłam na to, aby do placuszków dodać pestki - a na pewno smakują pysznie! Chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń