- 1kg. kartofli
 - 150g. cebuli
 - 2 jajka
 - ok. 0,5 szklanki pestek dyni
 - ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - sól i pieprz
 
- 200g. śmietany 18% lub jogurtu greckiego
 - 1 lub 2 ząbki czosnku
 - cukier, sól i świeżo zmielony pieprz
 
Kartofle ścieramy do miski na tarce ze średniej wielkości oczkami, zaś cebule na najdrobniejszych oczkach.
Pestki dyni i słonecznika lekko prażymy na suchej patelni.
Do startych kartofli dodajemy mąkę, jajka , doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( dodałam 2 łyżki soli i półtorej łyżki pieprzu). Dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy uprażone pestki i ponownie mieszamy.
Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Podajemy z sosem śmietanowo-czosnkowym.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki wlewamy śmietanę lub jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego! :-)

Nigdy nie wpadłam na to, aby do placuszków dodać pestki - a na pewno smakują pysznie! Chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń