25 października 2013

Makaron z sosem gruszkowo-orzechowym

Dzisiejszy dzień jest ŚWIATOWYM DNIEM MAKARONU! W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić przepisem na makaron w sosie gruszkowo-orzechowym.
Przepis ten przypadnie do gustu prawdziwym wielbicielom pleśniowego sera, którego smak zdecydowanie dominuje w owym daniu.
Oregano i czosnek sprawiają, że potrawa jest aromatyczna, orzechy i ser nadają goryczki, zaś gruszka swą słodyczą delikatnie ją przełamuje.
Smak jest dość specyficzny aczkolwiek mam nadzieje, że to danie znajdzie swoich wielbicieli :-)      

Składniki (na 2 porcje):
  • makaron ugotowany al dente*
  • 300g. dojrzałych gruszek
  • 5 łyżek białego, wytrawnego wina
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 70g. sera pleśniowego (dolcelatte lub blue)  
  • 50g. orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Gruszkę obieramy i kroimy w plastry. Do garnuszka wlewamy białe wino oraz bulion warzywny i dodajemy gruszkę. Wszystko dusimy do czasu aż gruszka zmięknie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty, dodajemy orzechy i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Kiedy gruszki już się podduszą odcedzamy je (sos wlewamy do osobnego naczynka) i wrzucamy na patelnię z orzechami. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, ser, oregano i 3 łyżki sosu w którym wcześniej dusiły się gruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do czasu aż ser delikatnie się roztopi.
Podajemy na ciepło z makaronem*. 


* Najlepiej użyć makaronu spaghetti.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mmmm uwielbiam ser pleśniowy, to połączenie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała i pyszna propozycja,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś nietypowego, na pewno do wypróbowania! :) dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń