Przepis ten przypadnie do gustu prawdziwym wielbicielom pleśniowego sera, którego smak zdecydowanie dominuje w owym daniu.
Oregano i czosnek sprawiają, że potrawa jest aromatyczna, orzechy i ser nadają goryczki, zaś gruszka swą słodyczą delikatnie ją przełamuje.
Smak jest dość specyficzny aczkolwiek mam nadzieje, że to danie znajdzie swoich wielbicieli :-)
Składniki (na 2 porcje):
- makaron ugotowany al dente*
- 300g. dojrzałych gruszek
- 5 łyżek białego, wytrawnego wina
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70g. sera pleśniowego (dolcelatte lub blue)
- 50g. orzechów włoskich
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty, dodajemy orzechy i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Kiedy gruszki już się podduszą odcedzamy je (sos wlewamy do osobnego naczynka) i wrzucamy na patelnię z orzechami. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, ser, oregano i 3 łyżki sosu w którym wcześniej dusiły się gruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do czasu aż ser delikatnie się roztopi.
Podajemy na ciepło z makaronem*.
* Najlepiej użyć makaronu spaghetti.
Smacznego!
Mmmm uwielbiam ser pleśniowy, to połączenie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniała i pyszna propozycja,mniam.
OdpowiedzUsuńCoś nietypowego, na pewno do wypróbowania! :) dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne składniki :)
OdpowiedzUsuń