- 7g. drożdży instant
- 2 szklanki zimnej wody
- 5 szklanek mąki pszennej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól, dodajemy oliwę z oliwek i zalewamy drożdżami wymieszanymi z wodą. Ugniatamy do czasu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego średniej wielkości i grubości placki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 min.
Kiedy placki "podrosną" rozwałkowujemy je na dowolną grubość (im więcej je rozwałkujemy tym więcej nadzienia będziemy mogli w nie włożyć po upieczeniu, a ciasto będzie cieńsze).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok 6-12 min (im cieńsze placki tym krócej pieczemy) do czasu aż chlebki się zarumienią.
Smacznego :)
Ale się pięknie napuszyły,nigdy nie robiłam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńwitam ile sztuk wychodzi z tej porcji
OdpowiedzUsuńWitam. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 6-7 średniej wielkości chlebków. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWitam :) na którym poziomie piekarnika pieczesz placki?
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńChlebki piekę na środkowym poziomie piekarnika i zazwyczaj z włączonym termoobiegiem :-)
dzięki, pozdrawiam
UsuńDzień dobry, jaka będzie ilość świeżych drożdży zamiast instant?
OdpowiedzUsuń