16 września 2012

Szarlotka

 Składniki na blachę o wymiarach 25x30  :

  Ciasto:
  • 500g. mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok.200 g. masła roślinnego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  łyżeczki zapachu do ciast (waniliowego)
  • 4 żółtka
  Jabłka :
  •  ok 1½ - 2 kg. twardych, kwaśnych jabłek.
  • cukier ( ja posłodziłam 3 łyżki ) 
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok.1-2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obierany i kroimy w kosteczkę. Garnek smarujemy masłem i wrzucamy pokrojone jabłka.
Dusimy do czasu aż owoce staną się miękkie i uzyskamy jabłkową "masę"  ( jeśli w trakcie gotowania zaczną przywierać do garnka należy dolać odrobinę wody).
Do gorących jabłek dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin aby wystygły.
Kiedy owoce są już zimne dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i dokładnie mieszamy.

Kolejnym etapem jest przygotowania ciasta :
W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy aż powstanie ciasto.
Wkładamy je do zamrażalnika na ok.20-30 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielimy mniej więcej na pół, pierwszą połowę układamy na spodzie i bokach blaszki, a następnie wykładamy na nie jabłka.
Na koniec ścieramy na tarce (z dużymi oczkami) lub kruszymy resztę ciasta, tak aby przykryło dokładnie jabłka.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 1 godziny (do czasu aż ciasto się zarumieni).
Kiedy gotowa szarlotka ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

Smacznego! :)

1 komentarz: