8 września 2014

Zupa cebulowa

Składniki:
  • 1,5 l rosołu wołowego lub bulionu warzywnego
  • 1 kg cebuli
  • masło klarowane (4-5 łyżek) lub olej
  • 1 szklanka białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • czarny pieprz
  • sól
  • przyprawy:
- 2 łyżki tymianku
-  1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 2 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo: 
  • bagietka
  • ser gruyère lub comte

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy masło lub olej i wrzucamy cebulę, smażymy ją co jakiś czas mieszając do momentu aż zmięknie i lekko się zarumieni (pilnujemy aby się nie przypaliła!).
Gotową cebulę zalewamy rosołem, dodajemy przyprawy, wino i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem bagietkę kroimy w średniej grubości kromki i podgrzewamy je w piekarniku aby stały się chrupiące. 
Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych, do każdej z nich wkładamy chrupiące i ciepłe kromki pieczywa, a na koniec posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści.  

Smacznego! :)    



2 komentarze:

  1. zupa cebulowa jest idealna w chłodne dni :) super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. NO no no :D Takie cuda to nie serwują nawet restauracje (Wrocław-skie na pewno nie w każdym razie ;)) Bo już kurcze oblazłam tu wszstkie!

    OdpowiedzUsuń