23 grudnia 2012

Orzechowiec

 
Składniki ( na blachę o wymiarach : 25x40cm ):

Ciasto:
  • 625g. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250g. cukru
  • 250g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu 
Warstwa orzechowa :
  • 375g. orzechów włoskich
  • 2,5 łyżki cukru
  • 150g. masła
  •  2,5 łyżki płynnego miodu
Krem waniliowy :
  • 3 budynie waniliowe ( ja użyłam Dr.Oetkera )
  • 3 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ok.100g. masła

 Przygotowanie ciasta : 

 W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masłem.   
Mleko z miodem i cukrem gotujemy w rondelku do czasu aż wszystkie składniki się połączą, a następnie wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na godzinę.

Kiedy ciasto się schłodzi dzielimy je na dwie (mniej więcej równe) części.
Na  blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy jedną część ciasta i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu aż się zarumieni ( ok. 15-20min ).
Trzymając za brzegi papieru do pieczenia delikatnie wyjmujemy upieczone ciasto (najlepiej jeśli mamy kogoś do pomocy)  i na tej samej blaszce układamy drugą część ciasta, wylewamy na nią wcześniej przygotowaną warstwę orzechów w miodzie i pieczemy tak samo jak pierwszą część ciasta.
Ciasto z warstwą orzechową powinno zostać w blaszce do czasu aż wystygnie i lekko stwardnieje.

  Do blaszki wkładamy ciasto (bez orzechów) i rozprowadzamy po nim waniliowy krem, a następnie przykrywamy ciastem z orzechami.
  Aby "przetransportować" ciasto najlepiej przekroić je na pół, wsunąć trzy duże noże pod spód i poprosić kogoś o pomoc :)      
   
Przygotowanie warstwy orzechowej : 

Orzechy włoskie siekamy.
 W niedużym garnuszku rozpuszczamy cukier, masło i miód. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę gotujemy (cały czas mieszając).

Przygotowanie kremu waniliowego :

Półtorej szklanki mleka i 2 łyżki cukru gotujemy w garnku.
W 1,5 szklanki mleka rozrabiamy 3 budynie.
Kiedy mleko w garnku się zagotuje wlewamy rozrobione budynie i mieszamy do czasu aż budyń będzie bardzo gęsty i bez grudek.  Tak przygotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min.

Kiedy budyń schłodzi się już w lodówce miksujemy je z cukrem pudrem, masłem oraz 1/3 szklanki mleka
(ważne jest żeby temperatura wszystkich tych składników bardzo zbliżona).
Masa powinna być jednolita i dość gęsta, ale miksowanie jej i rozprowadzanie po cieście nie powinno sprawiać problemu.
(w razie potrzeby dodać jeszcze troszkę mleka).
Uzyskany krem nie może być rzadki ponieważ podczas krojenia ciasta będzie się wylewał.



Smacznego!

**  Po przygotowaniu ciasto powinno odstać w lodówce przynajmniej 24 godziny :)


   

4 komentarze:

  1. jakie apetyczne!
    pozdrowienia świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko nie napisałaś ile masła do kremu budyniowego dajesz :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie umknęło mi... już dopisuję.

      Dziękuję za komentarz i życzę Wesołych Świąt ! :-)

      Usuń