- 300g.mąki
- 50g. cukru
- 150g.miodu
- 50g. masła roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.
Sodę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do przestygniętego miodu z masłem.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką wymieszaną z cukrem.
Ugniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową, a następnie wkładamy je do zamrażarki na ok. pół godziny.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm., wycinamy gwiazdki (lub inne wzory) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy ok. 3-4cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 10 min.
Smacznego :-)
idealnie pasujacy przepis do mojego bloga ;) Cynamoon ;)
OdpowiedzUsuńProszę dodać baner akcji pod postem, to zaakceptuję przepis. Pozdrawiam - Paula
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne :) Cynamon i miód to definitywnie dopasowane aromaty.
OdpowiedzUsuń