30 listopada 2012

Cynamonowo-miodowe ciasteczka

Składniki:
  • 300g.mąki
  • 50g. cukru
  • 150g.miodu 
  • 50g. masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.
Sodę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do przestygniętego miodu z masłem.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką wymieszaną z cukrem.
Ugniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową, a następnie wkładamy je do zamrażarki na ok. pół godziny.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm., wycinamy gwiazdki (lub inne wzory) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy ok. 3-4cm.  
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 10 min.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. idealnie pasujacy przepis do mojego bloga ;) Cynamoon ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę dodać baner akcji pod postem, to zaakceptuję przepis. Pozdrawiam - Paula

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne :) Cynamon i miód to definitywnie dopasowane aromaty.

    OdpowiedzUsuń