- 900g. obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 duże łyżki masła roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 100g. cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry
- 1 ½ łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżeczki chilli
- śmietana 18%
- uprażone pestki dyni
Wywar z warzyw :
- 1½ litra wody
- ok. 100g. pora
- ok. 100g. obranego selera
- ok. 500g. obranych marchewek
- ok. 50g. obranej pietruszki (korzeń)
- 2 łyżeczki vegety
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
Składniki wywaru gotujemy w dużym garnku pod przykryciem przez ok. 20 -25 min.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię pokrojoną w kostkę. Podsmażamy.
Z gotowego wywaru wyjmujemy seler oraz por. Dodajemy dynię z cebulą i czosnkiem, oraz przyprawy (curry, pieprz, sól, chilli ).
Gotujemy do czasu aż dynia zrobi się miękka (ok.15-20min), a następnie wyławiamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Na koniec zupę miksujemy blenderem do czasu aż uzyskamy gładki krem.
Zupę podajemy ciepłą z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami dyni :-)
Smacznego! :)
dobry przepis
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast dyni można zastosować marchewkę? Szukam przepisu na pikantną zupę krem z marchewki....
OdpowiedzUsuńProponuję skorzystać z przepisu na krem marchewkowy, który znajduje się na blogu.Gdyby okazał się niewystarczająco ostry, wystarczy dodać trochę więcej pieprzu oraz chilli :)
Usuńwww.chabrowa-kuchnia.blogspot.com/2014/07/krem-marchewkowy.html