- 275g. gotowego ciasta francuskiego
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki migdałów w płatkach
- 2-3 łyżki miodu
- jajko
Na suchej patelni prażymy delikatnie orzechy włoskie oraz migdały, a następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Z ciasta wycinamy kółka dowolnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kółka smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 min ( aż się lekko zarumienią ).
Po wyjęciu z piekarnika na środek ciastek nakładamy orzechy z migdałami i miodem (przy czym lekko je wciskamy) i pieczemy przez ok. 2-3min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego! :)
ja zamiast zostawiać do ostygnięcia zjadłabym pewnie ciepły :-)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńTo może być dobre:)
OdpowiedzUsuń