6 października 2012

Orzechowo miodowe jeżyki

Składniki:
  • 275g. gotowego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich 
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach
  • 2-3 łyżki miodu
  • jajko

Na suchej patelni prażymy delikatnie orzechy włoskie oraz migdały, a następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy. 
Z ciasta wycinamy kółka dowolnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kółka smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 min ( aż się lekko zarumienią ).
Po wyjęciu z piekarnika na środek ciastek nakładamy orzechy z migdałami i miodem (przy czym lekko je wciskamy) i pieczemy przez ok. 2-3min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego! :)

   

3 komentarze: