22 sierpnia 2012

Sałatka ze świeżym szpinakiem, roszponką i sosem balsamicznym


Składniki :
  • 50g. świeżych liści szpinaku 
  • 50g. roszponki
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • ok.10 suszonych pomidorów w zalewie 
  • ½ opakowania 270g. sera typu feta ( czyli ok.135g. )
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 2 garście łuskanych pestek dyni
Sos :
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ½  łyżeczki octu balsamicznego

Szpinak i roszponkę dokładnie myjemy i suszymy, a następnie przekładamy do miski.
Dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki, a suszone w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki lub piórka, fetę zaś w drobną kosteczkę.
Łuskane pestki dyni wsypujemy na suchą patelnię i prażymy (od czasu do czasu mieszając) aż lekko się zarumienią i dodajemy do sałatki.

Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Słoiczek zakręcamy i mieszamy dokładnie jego zawartość trząchając energicznie słoiczkiem góra-dół.
Gotowy sos wlewamy do sałatki i całość dokładnie mieszamy.

Smacznego! :-)


1 komentarz: