11 października 2013

Domowe bułki do hamburgerów

Składniki (na 6 dużych bułek):
  • 420g maki pszennej (typ 650)
  • 0,75 szklanki mleka
  • 90g. wody
  • 45g. masła 
  • 7g. drożdży instant
  • 1,5 łyżka cukru
  • 0,75 łyżeczki soli 
  • 1 jajko
  • sezam 
 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Wszystko mieszamy.
Mleko z wodą i masłem podgrzewamy do czasu aż masło się roztopi i wlewamy do mąki
( mleko musi być ciepłe ale NIE GORĄCE! w razie potrzeby należy je ostudzić).

Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie sprężyste i gładkie (ok. 5-8 min).

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po upływie tego czasu formujemy spłaszczone bułeczki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do czasu aż bułeczki się zarumienią (ok 10 min.)

Smacznego! :-)


1 komentarz:

  1. jak zobaczyłam miniaturkę na mikserze to myślałam, że to moje! ;)

    OdpowiedzUsuń