- 420g maki pszennej (typ 650)
- 0,75 szklanki mleka
- 90g. wody
- 45g. masła
- 7g. drożdży instant
- 1,5 łyżka cukru
- 0,75 łyżeczki soli
- 1 jajko
- sezam
Mleko z wodą i masłem podgrzewamy do czasu aż masło się roztopi i wlewamy do mąki
( mleko musi być ciepłe ale NIE GORĄCE! w razie potrzeby należy je ostudzić).
Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie sprężyste i gładkie (ok. 5-8 min).
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po upływie tego czasu formujemy spłaszczone bułeczki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do czasu aż bułeczki się zarumienią (ok 10 min.)
Smacznego! :-)
jak zobaczyłam miniaturkę na mikserze to myślałam, że to moje! ;)
OdpowiedzUsuń