26 września 2012

Pizza Carbonara na cienkim,lekko ziołowym cieście


Składniki na 2 duże pizze : 
  • 300-400 g. mozzarelli
  • 2-3 duże pomidory
  • 5 plastrów parzonego boczku
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • parmezan ( opcjonalnie )

 Ciasto :  
  • 400g. mąki
  • ok. 40g. drożdży 
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • suszone zioła : bazylia, oregano i tymianek
  • pieprz
  • sól

Sos :
  • 100g. masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • biały pieprz
  • tymianek
  • sól

Drożdże rozpuszczamy w trzech łyżkach wody wraz z szczyptą soli i  ½ łyżeczki cukru.
Dodajemy 3 łyżki mąki i wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas przygotowania pieczarek sosu.

 Pieczarki obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. Układamy je na papierze do pieczenia i podpiekamy 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mąkę i mleko, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, białego pieprzu oraz ok. łyżeczki suszonego tymianku.
Kiedy sos wystygnie  dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy przez ok. 2 min. aż powstanie gładka masa.

Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody, dosypujemy ½ łyżeczki cukru.
Do miski z 400g. mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie w mące robimy wgłębienie i dodajemy rozpuszczone drożdże , 1 lub 1½  łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu oraz szczyptę ziół. Mieszamy. Dodajemy ok. 7 łyżek oliwy z oliwek oraz ½ szklanki ciepłej ale nie gorącej wody.
Ugniatamy  i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Pomidory kroimy w plastry, zaś boczek i cebulę w kostkę.     


Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół i każdą połówkę rozwałkowujemy na cieniutki placek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy lekko widelcem. Nakładamy sos, starty ser oraz resztę składników (pomidory, cebula, boczek, pieczarki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 min.

Gotową pizze proponuję posypać drobno startym parmezanem.


Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. domowa pizza jest najlepsza !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za pyszne zdjęcie! Aż mi zapachniało ziołami.. ;)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Męska uczta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna wariacja na temat pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, carbonary na pizzy jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń