14 września 2012

Kefirowe placuszki z jabłkami

 Składniki :
  • 800g kefiru
  • 2 szklanki mąki 
  • 1½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3-4 twarde, średniej wielkości jabłka
  • cukier puder
Kefir, cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtko i cukier waniliowy mieszamy mikserem, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę i mieszamy do czasu aż uzyskamy gładkie ciasto.
Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłka.
Smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Gotowe i lekko przestygnięte placuszki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego. :-)



4 komentarze:

  1. Delikatne, słodkie, lekko jabłkowe... Uwielbiam je, i mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i takie pyszne , mniam *.*

    OdpowiedzUsuń