5 sierpnia 2012

Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i owocami

 Składniki (tortownica o śr. 24cm)  :
  • 4 serki homogenizowane Rolmlecz o smaku waniliowym (200g.szt.) 
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny 
  • 200g. masła
  • 2 galaretki o dowolnym smaku 
  • owoce
 Spód :
  • 200g biszkoptów
  • 100g. masła

 Biszkopty bardzo dokładnie rozdrabniamy (np. blenderem). Masło roztapiamy i dodajemy do biszkoptów.
Dokładnie mieszkamy i wykładamy na tortownicę dociskając mocno do boków oraz dna.                     Gotowy spód odstawiamy na chwilę do przestygnięcia a następnie do lodówki.
Masło z cukrem ucieramy, a następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane ciągle mieszając (najlepiej mikserem)
Mleko wlewamy do małego garnka, lekko podgrzewamy, wsypujemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do masy powstałej z serków i miksujemy (mleko nie może być gorące!).
Gotową masę przelewamy do tortownicy, układamy na niej owoce, a kiedy stężeje wlewamy (również lekko stężałe) galaretki i odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. moje ulubione ciasto na upalne dni; czesto jest robie w wakacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wciągne każdy serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja też każdy uwielbiam

    OdpowiedzUsuń