- 500g. polędwicy wieprzowej
- olej ( ja użyłam Kujawskiego)
- pieprz
- sól
- 400g. śmietany 18%
- 100g. sera gorgonzola
Polędwice kroimy w plastry (średniej grubości) i rozbijamy delikatnie rękami lub tłuczkiem.
Plastry układamy w miseczce, zalewamy olejem tak aby przykryło polędwiczki i doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem ( ja użyłam do tego patelni grillowej).
Śmietanę wlewamy do małego garnuszka, a kiedy będzie już ciepła dodajemy do niej pokruszony lub drobno pokrojony ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem ( ja dodałam ½ łyżeczki zarówno soli jak i pieprzu) i gotujemy aż ser się rozpuści.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami
Polecam też podanie z grillowaną gruszką.
Smacznego! :-)
Pysznie wyglądają te Twoje polędwiczki!
OdpowiedzUsuń