15 września 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

Składniki:
  • 500g. polędwicy wieprzowej
  •  olej ( ja użyłam Kujawskiego)
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • 400g. śmietany 18%
  • 100g. sera gorgonzola

Polędwice kroimy w plastry (średniej grubości) i rozbijamy delikatnie rękami lub tłuczkiem.
Plastry układamy w miseczce, zalewamy olejem tak aby przykryło polędwiczki i doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem ( ja użyłam do tego patelni grillowej).

Śmietanę wlewamy do małego garnuszka, a kiedy będzie już ciepła dodajemy do niej pokruszony lub drobno pokrojony ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem ( ja dodałam ½  łyżeczki zarówno soli jak i pieprzu) i gotujemy aż ser się rozpuści.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami                                                                                         
Polecam też podanie z grillowaną gruszką.

Smacznego! :-)



1 komentarz: