Składniki na 3 porcje 200ml. naczynek żaroodpornych :
- ok.12 łyżek jabłek prażonych doprawionych lekko cukrem waniliowym
- lody waniliowe
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 80g. masła roślinnego
Składniki kruszonki łączymy, ugniatamy aż powstanie z nich ciasto i wkładamy je do zamrażalnika na kilka minut.
W tym czasie smarujemy naczynka żaroodporne delikatnie masłem i nakładamy do nich prażone jabłka ( ok. 4. łyżek do jednego naczynka)
Wyjmujemy z zamrażalnika lekko schłodzone ciasto i ścieramy je na tarce (z dużymi lub średnimi oczkami) do naczynek tak aby dokładnie przykryło jabłka.
Teraz wystarczy włożyć je do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i piec ok. 20 min ( aż kruszonka się zarumieni)
Kruchości (obowiązkowo! :-) ) podajemy z lodami waniliowymi.
Deser łatwy, szybki w wykonaniu i przede wszystkim pyszny :-)
Smacznego. :)
oj tak, pyszny deser! uwielbiam owoce pod kruszonką
OdpowiedzUsuńPycha:D!
OdpowiedzUsuńCoś obłędnego, cudo!
OdpowiedzUsuńśliczne kruchości!
OdpowiedzUsuń