3 września 2012

Jabłkowe kruchości


Składniki na 3 porcje 200ml. naczynek żaroodpornych :
  • ok.12 łyżek jabłek prażonych doprawionych lekko cukrem waniliowym
  •  lody waniliowe
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki cukru
  • 80g. masła roślinnego

Składniki kruszonki łączymy, ugniatamy aż powstanie z nich ciasto i wkładamy je do zamrażalnika na kilka minut.
W tym czasie smarujemy naczynka żaroodporne delikatnie masłem i nakładamy do nich prażone jabłka ( ok. 4. łyżek do jednego naczynka)
Wyjmujemy z zamrażalnika lekko schłodzone ciasto i ścieramy je na tarce (z dużymi lub średnimi oczkami)  do naczynek tak aby dokładnie przykryło jabłka.
Teraz wystarczy włożyć je do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i piec ok. 20 min ( aż kruszonka się zarumieni)

Kruchości (obowiązkowo! :-) ) podajemy z lodami waniliowymi.


Deser łatwy, szybki w wykonaniu i przede wszystkim pyszny :-) 

Smacznego. :)

4 komentarze: