26 lipca 2014

Thai Iced Tea

Czy próbowaliście już Tajskiej herbaty mrożonej? Jest doskonała na upalne dni!
Mocno parzona herbata z dodatkiem cukru, lodu i mleka skondensowanego - pycha :)

Każdy może przyrządzić ją tak jak lubi, wystarczy użyć ulubionych przypraw. Najczęściej używa się kory cynamonu, laski wanilii, gwiazd anyżu, kardamonu i wody kwiatu pomarańczy, a mleko skondensowane można zastąpić pełnym mlekiem, mleczkiem kokosowym, a także mlekiem sojowym zaś w przypadku kiedy nie lubimy połączenia herbaty i mleka możemy pominąć ten dodatek.

Jak widać napój ten można przygotować na tysiąc różnych sposobów więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki  (na 3-4 szklanki herbaty) :
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżeczki czarnej herbaty (w liściach)* 
  • 1/2 szklanki cukru
  • dodatki takie jak cynamon, wanilia, kardamon czy anyż (opcjonalnie)
  • mleko
  • lód

Wodę doprowadzamy do wrzenia,  następnie dodajemy herbatę i dodatki. Wszystko gotujemy przez ok. 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia (wywar musi osiągnąć temperaturę pokojową). Następnie odcedzamy liście i przyprawy używając do tego sitka o bardzo drobnych oczkach lub filtra do kawy.
Do wysokiej szklanki wsypujemy lód i zalewamy go herbatą (do 3/4 wysokości szklanki). Mleko wlewamy zaraz przed podaniem i dokładnie mieszamy.  

Smacznego!  :-)

* Sypaną herbatę można zastąpić tą w torebkach. 2 łyżki sypanej herbaty = 4 torebki



1 komentarz:

  1. mmmm... zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń