- 1 litr bulionu warzywnego
- 500g. obranych marchewek
- ok. 70g. ugotowanego selera (użytego do przygotowania bulionu)
- ok. 40g. ugotowanego korzenia pietruszki (użytego do przygotowania bulionu)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1 lub 2 łyżki masła klarowanego
- Przyprawy :
- 1,5 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru,
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 1,5 lub 2 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz,
- sól.
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
- uprażone pestki słonecznika (opcjonalnie)
- parmezan (opcjonalnie)
Obrane marchewki kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy marchewkę i podsmażamy przez ok. 5-10 min.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy zupa troszkę ostygnie, dodajemy ugotowany korzeń pietruszki oraz seler, którego wcześniej użyliśmy do przygotowania bulionu i wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
Na koniec dodajemy przyprawy i przez chwilę gotujemy.
Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany, a dodatkowo możemy posypać zupę uprażonymi pestkami słonecznika i odrobiną startego parmezanu.
Smacznego! :-)
Zrobiłam tą wspaniałą zupkę, jednak dodałam o wiele mniej ostrej papryki;) Przepyszna! Ogólnie lubię zupy krem, ale do marchwii miałam uprzedzenia, ponieważ w dzieciństwie "marchwianka" którą robiła moja mama nie bardzo mi smakowała. Ta zupa natomiast na pewno będzie gościć na moim rodzinnym stole;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo się ciesze, że zupa smakowala :-)
UsuńPozdrawiam :)