19 lipca 2014

Krem marchewkowy

Składniki :
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 500g. obranych marchewek
  • ok. 70g. ugotowanego selera (użytego do przygotowania bulionu)
  • ok. 40g. ugotowanego korzenia pietruszki (użytego do przygotowania bulionu)
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 duże cebule
  • 1 lub 2 łyżki masła klarowanego
  • Przyprawy : 
- 1,5 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru, 
-  0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 1,5 lub 2 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz,
- sól.  
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
  • uprażone pestki słonecznika (opcjonalnie)
  • parmezan (opcjonalnie)

Obrane marchewki kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy marchewkę i podsmażamy przez ok. 5-10 min.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie i odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy zupa troszkę ostygnie, dodajemy ugotowany korzeń pietruszki oraz seler, którego wcześniej użyliśmy do przygotowania bulionu i wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
Na koniec dodajemy przyprawy i przez chwilę gotujemy.

Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany, a dodatkowo możemy posypać zupę uprażonymi pestkami słonecznika i odrobiną startego parmezanu.

Smacznego! :-) 


2 komentarze:

  1. Zrobiłam tą wspaniałą zupkę, jednak dodałam o wiele mniej ostrej papryki;) Przepyszna! Ogólnie lubię zupy krem, ale do marchwii miałam uprzedzenia, ponieważ w dzieciństwie "marchwianka" którą robiła moja mama nie bardzo mi smakowała. Ta zupa natomiast na pewno będzie gościć na moim rodzinnym stole;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że zupa smakowala :-)

      Pozdrawiam :)

      Usuń