3 sierpnia 2014

Muffiny bez mąki

Wczoraj minęły dwa lata odkąd prowadzę bloga i w związku z tym chciałabym Wam bardzo podziękować za liczne odwiedziny, komentarze, prywatne wiadomości, a także polubienia na Facebooku i obserwacje na Bloggerze :-) to wszystko niesamowicie motywuje do wymyślania przepisów, udoskonalania ich i fotografowania. 

 A z tej okazji przygotowałam zdrowszą wersję muffinków :)


Składniki (ok.15 muffinków) :
  • 100g. otrąb owsianych
  • 60g. otrąb pszennych
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego 
  • 300g. naturalnego serka homogenizowanego
  • 200 - 250g. jagód, porzeczek lub borówek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • 4 jajka

Białka ubijamy na sztywno. Otręby mielimy, dodajemy żółtka, cukier trzcinowy, serek oraz kakao i wszystko miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy do ubitych białek, dodajemy owoce, dokładnie mieszamy i wylewamy do SILIKONOWYCH foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180ºC przez ok. 25 min. Gotowe muffiny wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Gratulacje :)
    I mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania :)
    A muffinki wyszły Ci wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Z chęcią sięgnęłabym po taką babeczkę :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne przepisy i śliczne zdjęcia :-) Tylko jedno troszkę razi - kropka po słowie "gram". Ale blog niezwykle udany! Będę tu z przyjemnością zaglądać :-)

    OdpowiedzUsuń