13 listopada 2013

Żytnia tarta ze szpinakiem

Składniki (na blaszkę o średnicy 27cm):

Ciasto:
  • 180 mąki żytniej (typ 720)
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 650)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego ( 0% tłuszczu) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • opakowanie fasoli (do obciążenia ciasta)
 Farsz:
  • 450g. mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany  12% 
  • 50g. fety pokrojonej w kostkę
  •  sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie farszu:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody, następnie wkładamy go do garnka, dodajemy śmietanę, fetę i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem, zdejmujemy z ognia i przygotowujemy ciasto.

Przygotowanie ciasta :

Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, a następnie rozwałkowujemy je na okrągły placek i układamy w foremce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto dociskamy do foremki. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o takiej samej średnicy jak dno formy i kładziemy je na  wierzch ciasta, a następnie wysypujemy na nie fasolę. Pieczemy w piekarniku (z termoobiegiem) nagrzanym do 150-60*C przez około 15min, po upływie tego czasu zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kiedy ciasto jest gotowe wykładamy na nie farsz i po raz kolejny pieczemy przez 5min.

Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. Super wygląda! Ale bym teraz taką zjadła... no ale wiem, już nie ta godzina ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie, kocham szpinak :)

    OdpowiedzUsuń