Ciasto:
- 180 mąki żytniej (typ 720)
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej (typ 650)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego ( 0% tłuszczu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- opakowanie fasoli (do obciążenia ciasta)
- 450g. mrożonego szpinaku w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 50g. fety pokrojonej w kostkę
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie farszu:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody, następnie wkładamy go do garnka, dodajemy śmietanę, fetę i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem, zdejmujemy z ognia i przygotowujemy ciasto.
Przygotowanie ciasta :
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, a następnie rozwałkowujemy je na okrągły placek i układamy w foremce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto dociskamy do foremki. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o takiej samej średnicy jak dno formy i kładziemy je na wierzch ciasta, a następnie wysypujemy na nie fasolę. Pieczemy w piekarniku (z termoobiegiem) nagrzanym do 150-60*C przez około 15min, po upływie tego czasu zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kiedy ciasto jest gotowe wykładamy na nie farsz i po raz kolejny pieczemy przez 5min.
Smacznego! :-)
Super wygląda! Ale bym teraz taką zjadła... no ale wiem, już nie ta godzina ;p
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, kocham szpinak :)
OdpowiedzUsuń