- 1 duże i dojrzałe avocado
- 400ml.wywaru z warzyw
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50g. odcedzonej kukurydzy z puszki
- 1 nie duża papryczka chilli
- 2 pomidory (obrane i pozbawione nasion)
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 70g. pora
- 150ml. mleka
- 1 łyżka oleju
- sól i świeżo zmielony pieprz
Pomidory kroimy w kostkę. Siekamy pora, czosnek oraz ostrą papryczkę i wraz z kukurydzą wrzucamy na rozgrzany olej. Wszystko podsmażamy przez ok 3-4 min.
Avocado i połowę warzyw z patelni miksujemy przy pomocy blendera do czasu aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Uzyskany krem wlewamy do garnka, dodajemy resztę warzyw z patelni i zalewamy wszystko mlekiem oraz wywarem. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i przez chwilę gotujemy.
Smacznego! :-)
Bardzo, bardzo lubię avocado i sądzę,że w połączeniu z kukurydzą smakuje pysznie w tej zupce!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak dawno temu (no może jakieś 10 lat tak dokładniej) jadłam zupę z awokado, bardzo mi nie smakowała, ale chyba po prostu czegoś jej brakowało. Twoja propozycja, patrząc po składnikach, prezentuje się bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś w restauracji zupę z awokado - była pyszna :) Muszę taką zrobić sama :)
OdpowiedzUsuńCóż za miłe zaskoczenie, bardzo lubię awokado, ale żeby zupę z niego gotować? Koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam chłodnik z avocado i był bardzo dobry, podejrzewam, że Twoja zupa także taka była :) Chętnie bym jej spróbowała! Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńawokado w zupie jeszcze nie próbowałam, ale wygląda na to, że warto ;)
OdpowiedzUsuńzupa wyszła by super,ale dodałem zbyt dużo kukurydzy oraz czosnku,wiec smakowo tak średnio.
OdpowiedzUsuń