24 października 2013

Pikantna zupa z awokado i warzywami

Składniki (na 3-4 porcje) :
  • 1 duże i dojrzałe avocado
  • 400ml.wywaru z warzyw
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50g. odcedzonej kukurydzy z puszki
  • 1 nie duża papryczka chilli
  • 2 pomidory (obrane i pozbawione nasion)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 70g. pora
  • 150ml.  mleka
  • 1 łyżka oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz
 Avocado obieramy i rozdrabniamy przy pomocy widelca, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Pomidory kroimy w kostkę. Siekamy pora, czosnek oraz ostrą papryczkę i wraz z kukurydzą wrzucamy na rozgrzany olej. Wszystko podsmażamy przez ok 3-4 min.
Avocado i połowę warzyw z patelni miksujemy przy pomocy blendera do czasu aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Uzyskany krem wlewamy do garnka, dodajemy resztę warzyw z patelni i zalewamy wszystko mlekiem oraz wywarem. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i przez chwilę gotujemy.

Smacznego! :-)


   

7 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo lubię avocado i sądzę,że w połączeniu z kukurydzą smakuje pysznie w tej zupce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak dawno temu (no może jakieś 10 lat tak dokładniej) jadłam zupę z awokado, bardzo mi nie smakowała, ale chyba po prostu czegoś jej brakowało. Twoja propozycja, patrząc po składnikach, prezentuje się bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś w restauracji zupę z awokado - była pyszna :) Muszę taką zrobić sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za miłe zaskoczenie, bardzo lubię awokado, ale żeby zupę z niego gotować? Koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam chłodnik z avocado i był bardzo dobry, podejrzewam, że Twoja zupa także taka była :) Chętnie bym jej spróbowała! Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. awokado w zupie jeszcze nie próbowałam, ale wygląda na to, że warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zupa wyszła by super,ale dodałem zbyt dużo kukurydzy oraz czosnku,wiec smakowo tak średnio.

    OdpowiedzUsuń