Składniki :
- 2 torebki ryżu parboiled (ja używam ryżu firmy Sonko)
- 500g. piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżeczki curry
- 1 szklanka mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
- garść mrożonej fasoli szparagowej ( kiedy się rozmrozi kroimy ją w mniejsze kawałki, lub kupujemy już pokrojoną :-) )
- 3 łyżki kukurydzy z puszki (odcedzonej)
- 1 łyżka pokrojonego w cienkie talarki pora
Marynata :
- 8 łyżek oleju
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczki papryka słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Wystarczy dodać i dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę pierś. Tak przygotowane mięso najlepiej zostawić na kilka godzin( minimum 2 godziny) aby lekko przeszło przyprawami i było bardziej aromatyczne.
Ryż gotujemy ok.1 minuty krócej niż zaleca producent. Po ugotowaniu wyjmujemy torebki z garnka i odstawiamy do czasu aż ryż lekko przestygnie.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy łyżkę oleju i 4 łyżeczki curry.
Następnie wsypujemy ryż, rozmrożone warzywa i podsmażamy. Należy jednak pamiętać aby nie smażyć ryżu za długo ponieważ zrobi się zbyt miękki.
W tym samym czasie, na oddzielnej patelni smażymy zamarynowane mięso.
Gotowy ryż i mięso układamy na talerzu. Podajemy do tego np. sos słodko- kwaśny lub czosnkowy.
Smacznego :-)
śliczne wygląda :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis.