2 września 2012

Smażony ryż curry z warzywami i kurczakiem

 Porcja dla 3 lub 4 osób

Składniki :
  • 2 torebki ryżu parboiled (ja używam ryżu firmy Sonko)
  • 500g. piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki curry
 → Warzywa ( ja użyłam mrożonych ale można je zastąpić świeżymi ☺) :
  • 1 szklanka mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
  • garść mrożonej fasoli szparagowej ( kiedy się rozmrozi kroimy ją w mniejsze kawałki, lub kupujemy już pokrojoną :-) )
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki (odcedzonej) 
  • 1 łyżka pokrojonego w cienkie talarki pora

Marynata : 
  • 8 łyżek oleju
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki curry 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczki papryka słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili

Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Wystarczy dodać i dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę pierś. Tak przygotowane mięso najlepiej zostawić na kilka godzin( minimum 2 godziny) aby lekko przeszło przyprawami i było bardziej aromatyczne.
 
Ryż gotujemy ok.1 minuty krócej niż zaleca producent. Po ugotowaniu wyjmujemy torebki z garnka i odstawiamy do czasu aż ryż lekko przestygnie.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy łyżkę oleju i 4 łyżeczki curry.
Następnie wsypujemy ryż, rozmrożone warzywa i podsmażamy. Należy jednak pamiętać aby nie smażyć ryżu za długo ponieważ zrobi się zbyt miękki.

W tym samym czasie, na oddzielnej patelni smażymy zamarynowane mięso.

Gotowy ryż i mięso układamy na talerzu. Podajemy do tego np. sos słodko- kwaśny lub czosnkowy.

Smacznego :-) 
   

2 komentarze: