19 września 2013

Ratatouille


Składniki (na porcję dla 3 osób):
  • średniej wielkości bakłażan i cukinia
  • duża czerwona papryka 
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • garść czarnych, odsączonych oliwek
  • 1/2 szklanki dobrej jakości, wytrawnego wina (ja użyłam białego)
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • ok.125g. oliwy z oliwek 
  • pomidory w puszce (krojone)
  • świeże zioła : oregano, bazylia, rozmaryn i tymianek ( można zastąpić suszonymi) 
  • przyprawy: szczypta: chilli (opcjonalnie), słodkiej papryki, suszonej szałwii
  • pierz
  • sól 
 Bakłażana, paprykę i cukinię dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę (nie obieramy ze skóry)
W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę czerwoną i białą oraz pokrojony w plastry czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aby cebula się nie spaliła. Dodajemy wytrawne wino i jeszcze chwilę dusimy.  Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana i smażymy cały czas mieszając. Kiedy warzywa na patelni lekko zmiękną dodajemy pomidory w puszce, sok z cytryny. przyprawy i zioła (ilość wedle upodobań). Na koniec wrzucamy cukinię oraz oliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu aż cukinia troszkę zmięknie.

Podajemy z ryżem lub bagietką (zwykłą lub czosnkową). 

Smacznego! :-)




1 komentarz: