Składniki (na porcję dla 3 osób):
- średniej wielkości bakłażan i cukinia
- duża czerwona papryka
- 2 cebule (biała i czerwona)
- 4 duże ząbki czosnku
- garść czarnych, odsączonych oliwek
- 1/2 szklanki dobrej jakości, wytrawnego wina (ja użyłam białego)
- sok z 1 niedużej cytryny
- ok.125g. oliwy z oliwek
- pomidory w puszce (krojone)
- świeże zioła : oregano, bazylia, rozmaryn i tymianek ( można zastąpić suszonymi)
- przyprawy: szczypta: chilli (opcjonalnie), słodkiej papryki, suszonej szałwii
- pierz
- sól
W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę czerwoną i białą oraz pokrojony w plastry czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aby cebula się nie spaliła. Dodajemy wytrawne wino i jeszcze chwilę dusimy. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana i smażymy cały czas mieszając. Kiedy warzywa na patelni lekko zmiękną dodajemy pomidory w puszce, sok z cytryny. przyprawy i zioła (ilość wedle upodobań). Na koniec wrzucamy cukinię oraz oliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu aż cukinia troszkę zmięknie.
Podajemy z ryżem lub bagietką (zwykłą lub czosnkową).
Smacznego! :-)
Kolorowe i pyszne ;-)
OdpowiedzUsuń