- 1l. mleka
- 3 budynie waniliowe
- 1 puszka (500g.) kajmaku (ja użyłam 2 puszki)
- 3 opakowania śmietan-fix (każde po 9g.)
- 750ml śmietany 30%
- 350g. herbatników
- gorzka czekolada
- cukier
Przygotowanie warstwy budyniowej:
0,5l mleka gotujemy w garnku.
W pozostałej części mleka rozrabiamy 3 budynie.
Budyń gotujemy i intensywnie mieszamy do czasu aż masa będzie jednolita i bez grudek.
Przygotowanie warstwy śmietanowej:
750ml śmietanki 30% ubijamy z 3 opakowaniami śmietan-fixu i 3 łyżeczkami cukru do czasu aż śmietana będzie sztywna.
Spód blaszki wykładamy ścisło herbatnikami.
Na herbatniki wylewamy masę budyniową, równomiernie ją rozsmarowujemy i układamy na niej herbatniki.
Kolejnym krokiem jest rozprowadzenie na herbatnikach kajmaku i również przykrywamy go herbatnikami.
Na koniec wylewamy na ciasto masę śmietanową i posypujemy ją wiórkami z gorzkiej czekolady.
Ciasto odstawiamy do lodówki na ok.24 godziny.
*Kolejność wylewania masy kajmakowej i budyniowej można zamienić, ponieważ kajmak bardzo ciężko się rozsmarowuje na ruszających i zatapiających się w budyniu herbatnikach. :)
Smacznego!
Pysznie;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze<3
OdpowiedzUsuń3 bit kojarzy mi się z czasami studenckimi :) W akademiku piekarnika nie było, a chciało się coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, musi być pyszne!Dziękujemy za zdjęcie i zapraszamy do naszego wiosennego konkursu! :)
OdpowiedzUsuń