18 listopada 2012

Zupa serowa z orzechami laskowymi


Składniki:
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 100g. sera gouda
  • 200g. serka topionego o smaku śmietankowym
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • posiekane orzechy laskowe lub włoskie (opcjonalnie)   

Wywar z warzyw :
  • 1 l. wody
  • ok.300g. obranej marchewki
  • ok.100g. obranej pietruszki (korzeń)
  • ok.100g. pora
  • ok.100g. obranej cebuli
  • ok.50g. obranego selera
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie.

Składniki wywaru łączymy i gotujemy pod  przykryciem ok. 30min.
Kiedy wywar już się ugotuje wyjmujemy z niego korzeń pietruszki i w osobnej miseczce
(dodając ok .3-4  łyżek wywaru) rozdrabniamy go przy pomocy blendera tak aby uzyskać konsystencję purée .  
Następnie wyjmujemy resztę warzyw, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek (dosłownie chwilę żeby czosnek się nie przypalił).

Do gotowego wywaru dodajemy serek topiony(drobno pokrojony), starty ser gouda oraz podsmażony czosnek.
Wszystko gotujemy do czasu aż serki się roztopią.
Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej
"pietruszkowe purée ", doprawiamy pieprzem oraz szczyptą chilli i przez chwilę gotujemy.

Gotową zupę  podajemy ciepłą i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jejku jak ona pięknie wygląda. Musi niesamowicie smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla takiej amatorki sera jak ja, to danie jest idealne :) No i pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń