- mała cebula
- 5 dużych pomidorów
- bagietka ( można ją oczywiście zastąpić kajzerkami :-) )
- 3 duże ząbki czosnku
- listki świeżej bazylii i oregano ( zamiast świeżych listków można dodać suszone)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- przyprawy : pieprz, sól, słodka papryka, ewentualnie chili
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Pomidory należy sparzyć, a następnie obrać i usunąć pestki (najlepiej sprawdza się przy tym mała łyżeczka)
Miąższ kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą.
Następnie dodajemy posiekane świeże lub suszone zioła (ja dodaję zarówno suszone jak i świeże)
Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i szczyptą słodkiej papryki (jeśli lubisz pikantne potrawy możesz dodać również odrobinę chili )
W małej miseczce rozrabiamy sos którym będziemy skrapiać bagietkę.
Czosnek przepuszczamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, a następnie zalewamy go oliwą z oliwek i mieszamy, delikatnie rozcierając czosnek o brzegi miseczki (dzięki temu oliwa zyska delikatny smak i aromat czosnku)
Bagietkę kroimy na średniej grubości kromki i rozcieramy delikatnie na nich oliwę z kawałkami czosnku ( ja robię to sylikonowym pędzelkiem) należy jednak uważać aby nie przesadzić z ilością owego sosu na kromce ponieważ czosnek nada naszej potrawie ostrości a oliwa goryczy!
Kromki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100-150°C do czasu aż lekko się przyrumienią, a następnie układamy na nie pomidory z cebulą i ziołami i ponownie wkładamy do piekarnika na kilka chwil, tak aby pomidory się podgrzały.
Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Gotową Bruschettę można udekorować listkami świeżych ziół.
SMACZNEGO! :-)
Świetnie, sprawdzę ten przepis jutro na śniadanie! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń