10 lutego 2014

Spaghetti z krewetkami i bazylią

Wiem, że długo mnie tu nie było. Sesja egzaminacyjna i inne obowiązki sprawiły, że nie miałam czasu na blogowanie. Na szczęście przede mną  jeszcze tydzień ferii i w związku z tym mam zamiar nadrobić zaległości :-)
Dziś podzielę się z Wami przepisem na PIKANTNE SPAGHETTI Z KREWETKAMI I BAZYLIĄ.
Danie jest aromatyczne i sprawdzi się nie tylko w roli rodzinnego obiadu, ale też w romantyczny walentynkowy wieczór.


Składniki (na 2 porcje):
  • 225g. tygrysich krewetek (ja użyłam mrożonych)
  • ok. 250g. makaronu spaghetti
  • 3 średniej wielkości ząbków czosnku
  • 0,5 średniej wielkości ostrej papryczki (można dać mniej)
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek


Krewetki rozmrażamy, delikatnie odciskamy nadmiar wody i obieramy.  Makaron gotujemy al dente (wg. zaleceń producenta). Jeden ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, a pozostałe kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (wlewamy jej tyle aby przykryła spód patelni), dodajemy czosnek i chwilę go podsmażamy. Następnie wrzucamy krewetki oraz posiekaną papryczkę. Wszystko smażymy do czasu, aż krewetki będą gotowe.
Na koniec dodajemy makaron i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zawartość patelni jeszcze przez chwilę podsmażamy.

Podajemy z liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam makaron z krewetkami - ten wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń