- 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
- 140g. (1 szklanka) mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- pieprz czarny (ziarnisty)

Słoik przykrywamy nakrętką lub talerzykiem (tak aby dochodziło do niego powietrze), przykrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni (zakwas należy codziennie mieszać).
Po 3-4 dniach można już ugotować na nim żurek, a ewentualne resztki zakwasu należy przechowywać w lodówce (ale nie dłużej niż 2 tygodnie!). Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń to niestety nie nadaje się on do spożycia.
Bardzo fajny przepis na zakwas :) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń