- 200g. makaronu Tagliatelle
- 250ml. słodkiej śmietany 30%
- 250g. mascarpone
- 200g. wędzonego łososia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- rukola (opcjonalnie)
Makaron gotujemy al dente wg. zaleceń producenta w lekko osolonej wodzie.
W garnku (lub na dużej patelni) rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wlewamy śmietanę oraz mascarpone i mieszamy do czasu aż uzyskamy gładki sos.
Wrzucamy łososia podzielonego na drobne kawałki oraz dodajemy sok z cytryny.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Dokładnie mieszamy.
Ugotowany makaron polewamy sosem i dekorujemy rukolą.
Smacznego! :)
Wspaniałe danie :) Patrzę i się zachwycam, bo na tym talerzu wylądował jeden z moich trzech ulubionych makaronów. Tyle, że jeszcze go nie widziałam tak apetycznie przygotowanego, słowo daję!
OdpowiedzUsuńoch! Pyszności!
OdpowiedzUsuńŚliczne danie!
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowane.
Wędzony łosoś kusi mnie smakiem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron z łososiem a w szczególności z sosem śmietanowym, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pomysł na makaron.. mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie i często robię w domu :)
OdpowiedzUsuńTez robie takiego lososia, pychotka
OdpowiedzUsuńChciałam podziękować za ten cudowny przepis. Dokładnie takie danie jadłam w Mediolanie i się zakochałam, a teraz udało mi się to odtworzyć :) uczta dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńWanilia.
dobrze też smakuje taki sosik z koprem!
OdpowiedzUsuńNie jest złe , ale jednak czegos mi brakowało i zmodyfikowałam ten przepis. Zamiast mascarpone robie beszamel ale nie z mlekiem a ze śmietanką, zwiększyłam ilość czosnku do 4 ząbków, cytryna pozostaje bez zmiam, na konec dodaje 100 gram startege parmezanu, równie dobrze smakuje z pikantna gorgonzolą. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej łosoś jako ryba idealnie się nadaje właśnie do takich potraw. Ja także bardzo chwalę sobie przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ i muszę przyznać, że jest to doskonałe wykorzystanie łososia.
OdpowiedzUsuń