Awokado ma jeden minus - jest bardzo kaloryczne, ale za to nie zawiera cholesterolu i pomaga go obniżyć, jest silnym antyutleniaczem, ma w sobie dużo łatwo przyswajalnego tłuszczu, witamin z grupy B oraz białka, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, polecany jest osobom, które cierpią na anemię oraz nadciśnienie. Dlatego na początek mojej diety postanowiłam przyrządzić masło z awokado :-)
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1 małej cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- odrobina pieprzu ziołowego (opcjonalnie)
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Z awokado wyjmujemy miąższ, przekładamy go do osobnej miseczki i dokładnie rozgniatamy przy pomocy widelca do czasu aż uzyskamy gładką papkę. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli. Wszystko dokładnie mieszamy
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz