29 listopada 2013

Pasta z awokado

Awokado ma jeden minus - jest bardzo kaloryczne, ale za to nie zawiera cholesterolu i pomaga go obniżyć, jest silnym antyutleniaczem, ma w sobie dużo łatwo przyswajalnego tłuszczu, witamin z grupy B oraz białka, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, polecany jest osobom, które cierpią na anemię oraz nadciśnienie. Dlatego na początek mojej diety postanowiłam przyrządzić masło z awokado :-)  




Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 małej cytryny  
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • odrobina pieprzu ziołowego (opcjonalnie) 
  • 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Z awokado wyjmujemy miąższ, przekładamy go do osobnej miseczki i dokładnie rozgniatamy przy pomocy widelca do czasu aż uzyskamy gładką papkę. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli. Wszystko dokładnie mieszamy

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz