Składniki (na 2 duże porcje):
- 3 białka z kurzych jaj (ok. 0,5 szklanki)
- 70g. cukru
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30% (ja użyłam łaciatej)
- 0,5 opakowania galaretki o dowolnym smaku (u mnie wiśniowa)
- 0,5 szklanki gorącej wody
- gorzka czekolada do posypania
Odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier.
W osobnej misce ubijamy śmietanę. Następnie łączymy ją z białkami, delikatnie mieszamy, dodajemy stopniowo chłodną, płynną (nie ściętą!) galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy startą, gorzką czekoladą.
Smacznego.
Ten deser na pewno zasmakowalby mojej mamusi i siostrze, ktore przepadaja za ptasim mleczkiem :)
OdpowiedzUsuńSama tez z checia zjadlabym taki piankowy krem :D
Z ta czekolada na wierzchu wyglada niemal jak tiramisu ;)
Pychota <3
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji! Zapraszam do mnie i do udziału w kolejnych akcjach! ;)